Arkkitehtuuri

Haltia ei luota luonnon vetovoimaan

Toimittaja tarkastelee Espoon Nuuksioon toukokuussa avattua Suomen luontokeskus Haltiaa kriittisesti eri etäisyyksiltä.

IMG_0875MIKÄ?
Kansallispuistoja ja muita luontokohteita esittelevä Suomen luontokeskus Haltia.
Tilaaja: Nuuksiokeskus Oy (Metsähallitus, Espoon kaupunki ja Solvalla Nedre Oy)
Arkkitehti: Rainer Mahlamäki
Rakentaja: YIT
Laajuus: 3 534 m2

35 km
Suomen luontokeskus olisi voinut olla täällä, Töölönlahdella.
Sijainnista käytiin pitkä vääntö, koska tarkoitus oli tuoda koko Suomen luonto yhden katon alle. Mahdollisiksi paikoiksi väläyteltiin myös Pirttimäkeä ja Brobackaa.
Haltia valmistui toukokuussa Solvallaan, Nuuksion pitkäjärven rannalle, umpikujaan päättyvän Nuuksiontien varrelle. Tien varrella on Nuuksion kansallispuisto ja sen päässä Kattilan retkeilyalue.
Paikalle pääsee bussilla Espoon keskustasta kaksi kertaa tunnissa. Viime kesänä Åbergin linja kuljetti 20 euron hintaan vierailijoita suoraan Helsingin keskustasta kolmesti päivässä. Enemmistö tulee kuitenkin paikalle omalla autollaan, vaikka Espoon kaupunki on rakentanut Nuuksiontien reunalle pyörätien.

4,4 km
Nuuksion kansallispuiston pääkallopaikka, Haukkalampi, sijaitsee reippaan kävelymatkan päässä Haltiasta. Metsähallituksen linja on, että pääkaupunkiseudulla metsään suuntaavat ohjataan Nuuksioon.
Tänne ei kulje bussi, lähin pysäkki on reilun parin kilometrin päässä. Vaikka Haukkalammella on suuri parkkipaikka, on se jäänyt jo vuosia auttamattomasti liian pieneksi. Toisinaan lappuliisat hakevat sieltä helppoja saaliita.
Tänä kesänä retkeilijöiden määrä kansallispuistossa kasvoi osin Haltian ansioista kolmanneksella. Haukkalammelta alkavalla helpolla reitillä, Punarinnan kierroksella, saa metsässä kulkea jonossa ja nuotiopaikoilla joutuu odottamaan vuoroaan makkaranpaistoon.
Parkkipaikkojen laajentamisen sijaan olisi suora bussiyhteys Helsingin keskustasta Nuuksioon ja Haltiasta Haukkalammelle paras ratkaisu.

IMG_0882300 m
Haltian pohjoispuolella on valtava parkkipaikka. Tunnelma on saapuessa kuin Ikeaan tulisi. Rakennuksen järven puolella on valtava hiekkakenttä, Solvallan urheiluopiston entinen tenniskenttä. Siihen oli suunnitteilla nuotiopaikkoja, joissa voisi harjoitella tulentekoa. Kenttä on kuitenkin jäänyt joutomaaksi ja häiritsee auttamattomasti maisemaa järvelle katsottaessa. 

IMG_0842

50 m
Haltian laajalta parkkipaikalta katsottaessa silmä kiinnittyy Sotkan päänmuotoa mukailevaan Pohjannaula-torniin sekä huolto-ovena toimivaan pyöreään katokseen. Julkisivu tielle päin, pohjoiseen, on umpinainen energiansäästösyistä.
Saman matkan päästä, järveltä päin katsottuna, rakennus muistuttaa epämääräistä urbaania rivitaloa. Värit, keltainen parveke, tumman ruskea seinä ja harmaat teräspalkit, eivät ole harmoniset mutteivät räväkätkään.
Pokattomat ikkunat on upotettu seiniin siihen, missä niitä on tarvittu. Ulkopuolelta vaikutelma on haparoiva.

15 m
Noin 15 metriä korkeaan Pohjannaula-torniin pääsee teräksisiä ritiläportaita, joita tyypillisesti käytetään hätäpoistumisteinä. Edellä kulkevan kengistä tippuu hiekkaa silmiin ja alas katsoessa huimaa, sillä portaiden läpi näkee kuinka korkealla on.
Torni on sijoitettu rakennuksen kaakkoiskulmaan, ja näkymä tornista antaa nurmikatteiselle katolle. Keskelle töröttää tv-antenni. Nenään osuu ravintolan poistoilmaputkesta leijaileva broilerifileen ja herkkusienikastikkeen käry.
Tornista näkee hyvin rakennuksen luonnosmaisen muodon. Katon katkonaista kaarta epäilisi rakentajan virheeksi, mutta töksähtelevä muoto toistuu rakennuksen piirustuksissa.
Kulmista pyöristetty räystäs on kummallinen (kuvassa alla), kuin aloittelevan kirvesmiehen päähänpisto.

IMG_0833

2 m
Haltian pääsisäänkäynnin ovenkahva on hieno yksityiskohta. Sisäänkäynnin sivu on talon onnistunein, harmaa raakabetoni näyttää tyylikkäältä tumman puusäleikön rinnalla. Vain sisäänkäynnin katos kurveineen on perustelematon.
Sekä sisäänkäynnin ylle seinälle, että tien puolelle on sattumanvaraisesti lätkäisty banderolli, joka kenties toimii tarpeellisena tiedotteena, mutta on ruma.

IMG_0830

0 m
Sisällä vaalea kuusilaminaatti on materiaalina miellyttävä. Kun kävijöitä on paljon, jää sisääntuloaula ahtaaksi. Opasteet ovat sekavia, joten ruuhkaisina päivinä on vaikea päätellä minne suunnata. Aulasta pääsee kolmeen pieneen lähes ikkunattomaan näyttelytilaan (kahdessa on pikkuruinen räppänä).
Myös näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Rainer Mahlamäki. Virtuaalisuuteen perustuvien näyttelyiden on tarkoitus tuoda koko Suomen luonto Haltiaan.
Luonto on vetonaula sinänsä, ja tuntuu, että Haltiassa sen vetovoimaan ei ole luotettu. Teknologia kehittyy niin vauhdilla, että alta aikayksikön Haltian kalliit vehkeet ovat vanhentuneita.
Elonkehä-salissa on yli kymmenen videotykkiä suljetussa tilassa. Niiltä loppuu jäähdytysilma ja katsojalta happi.
Päänäyttelyssä Markus Wikarin opinnäytetyönään suunnitteleman puisen munan sisällä seisoo Osmo Rauhalan Peliteoria-teos, orvot joutsenet shakkilaudan äärellä. Muna alleviivaa rakennuksen lintumuotoa.
Päänäyttelyn ideat ovat paperilla hienoja: monikanavainen äänimatka yöluontoon, jättipanoraama ja taideteos elämän synnystä. Toteutus on kakofoninen ja keinotekoisen makua ei voi välttää.

IMG_0860
Kokopuiset aula- ja terassikalusteet on tilattu puusepänverstas Nikarilta. Käsin tehtyjä kalusteita täydentävät edulliset Kinnarpsin toimistohuonekalut. Halvalla ei saa hyvää, ravintolan Kantti-tuoleista useamman käsinoja on jo neljän kuukauden aukiolon jälkeen lohkeillut.

40 km
Jälkikäteen kotona on päällimmäisenä mielessä puolivillainen vaikutelma. Ikään kuin rakennus olisi valmistettu luonnoksesta ja rahat olisivat loppuneet kesken. Yksityiskohtien epämääräisyys vaivaa.
Armoa rakennus saa kuitenkin ekologisuudestaan ja puurakentamisesta. Rakennuksen iäksi on laskettu 90 vuotta, kaksi kertaa enemmän kuin tyypillisen nykyaikaisen talon.
Haltia on Suomen ensimmäinen julkinen rakennus, joka on rakenteitaan myöten puuta. Sen ideasta, kestävästä, puisesta ja energiapihistä julkisesta rakennuksesta, voi jatkossa ottaa muuallakin mallia, arkkitehtuurista ei kannata.

Kuvat: Iisakki Härmä

Kartta

Klikkaamalla kuvaa voit tarkastella karttaa lähemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s