Kuvataide

Lempeä pyllistys nykytaiteelle

Videoteos alkaa siitä, mistä jokainen taiteilija haaveilee. Kolme taiteilijaa on kutsuttu edustamaan Suomea vuoden 2015 Venetsian biennaaliin. Mutta onko kansallisen taidelähettilään rooli sittenkään niin mahtava juttu?

paviljonki5

Kimmo Modigin ja Jaakko Pallasvuon  Suomen paviljonki on parasta nykytaideparodiaa vähään aikaan. On joogaava, kauniissa blogikodissa asuva Laura, jolle kaikki on vähän liian suomalaista. Sitten on omasta mielestään viileät poolokauluspojat, jotka haluavat pelastaa Suomen taiteen masentuneelta itseltään. Ollaan yhtä aikaa äärimmäisen itsetietoisia ja epävarmoja. Meitä väsyttää ajatus sosiaalisesti jalosta taiteesta ja kulttuuriviennistä, he ajattelevat. Kansallistunne on heille pelkkää lollailua.

paviljonki1

Mainosvideon oloinen teos ivailee eniten nykytaiteen vanhimmalle instituutiolle, Venetsian biennaalille. Vuonna 1895 perustettu, kansallisiin paviljonkeihin perustuva jättinäyttely on kasvanut yli äyräidensä ja alkaa kaatua omaan mahdottomuuteensa. Sen perusajatus eri maiden taiteiden parhaimmiston esittelystä on globaalissa taidemaailmassa absurdi. Kiinnostavin nykytaide esitetään muualla. Silti vain hullu kieltäytyisi kutsusta Venetsiaan, koska siellä käyvät kaikki.

Suomen paviljonki ei ole mikään isänmurha, vaan hauska sisäpiirivitsi ja lempeä pyllistys nykytaiteelle. Mitä paremmin katsoja taidemaailmaa tuntee, sitä enemmän merkityksiä videosta saa irti. Siinä on kaikki suomalaisen nykytaiteen ja taidemaailman kliseet; taidepuhe, artist talkit, jatkuva esiintyminen ja esittäminen, kansallismaisema, identiteetit, rakenteet. Koko ajan on vähän vaikeaa, sillä vaikka rahaa taiteelle tulee valtiolta ja säätiöiltä, taiteilijoita on ihan liikaa ja taidemarkkinat olemattomat. Kehykset ovat kunnossa, mutta loppujen lopuksi vain harvalla on mitään sanottavaa. Suomen paviljonki on hemmetin hauskaa taidetta taidetaiteesta.

Kimmo Modig & Jaakko Pallasvuo: Suomen paviljonki 22.12. saakka Galleri Sinnessä (Iso Roobertinkatu 16).

Kuvat: Galleri Sinne

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s