Info

Mikä tämä on?

Kestoavoin.com on Suomen Kulttuurirahaston järjestämän Kulttuurijournalismin mestarikurssin oma media. Se perustettiin syksyllä 2013 kurssilla ja sen ohessa syntyville teksteille, ajatuksille ja keskusteluille.

Keitä me olemme?

Kulttuurijournalismin mestarikurssilla opiskelee syksyn 2013 ajan kaksikymmentä toimittajaa. Osa  meistä on yleistoimittajia, osa kulttuuriin tai johonkin kulttuurialaan erikoistuneita. Meistä valtaosa asuu pääkaupunkiseudulla, mutta on meitä myös Turusta, Tampereelta, Kuopiosta, Vetelistä. Ja Espoosta.

Kurssin aikana kuulemme taiteentekijöiden, kulttuurivaikuttajien, journalistien ja tutkijoiden luentoja, käymme kulttuuritapahtumissa ja kirjoitamme niistä, tutustumme maakuntaviikoilla pääkaupunkiseudun ulkopuolisen Suomen kulttuurielämään ja pohdimme uusia keinoja, muotoja ja tapoja tehdä kiinnostavaa kulttuurijournalismia. Yhteystietomme löytyvät täältä.

Mistä nimi Kesto avoin tulee?

Yksi ensimmäisiä harjoitustehtäviämme mestarikurssilla oli kirjoittaa kritiikki tai analyysi Jouni Inkalan juuri ilmestyneestä runokokoelmasta Kesto avoin. Vain muutama kurssilainen oli ennalta perehtynyt nykyrunouteen, ja valtaosalle Jouni Inkala ei oikein auennut. Pikemminkin tuskastutti ja turhautti. Niinpä teksteistämme löytyi tällaisia lauseita: Teoksesta jäi ihmetys ja epäusko, enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Kansi peittyy riveistä, joissa on kirjaimia ja numeroita, mutta ei yhtäkään tunnistettavaa sanaa. Oikea merkkien ähky, kuten kirjan sisältökin. Luin kirjan kolme kertaa läpi, enkä saanut siitä irti juuri mitään. Miksi sanoa transrasvakiusaus kun voi sanoa hampurilainen? Kannen ulkoasu on sekava, se työntää minua luotaan. Älyllinen, viileä ote johtaa vauhdin ja energian puutteeseen.

Kutsuimme runoilijaa hankala-Inkalaksi, kiroilimme, haukuimme aggressiivisesti kirjan kantta.

Sitten tapahtui jotain harvinaista: runoilija itse suostui kustantajansa pyynnöstä lukemaan 20 tekstiämme ja tulemaan luennollemme kertomaan työstään. Tilanne oli erikoinen. Harvoin nykyrunoilija saa työstään aivan tuoreeltaan 20 siekailematonta arviota tai analyysiä, ja vielä harvemmin hän haluaa, uskaltaa tai saa tilaisuutta vastata niihin. Puolustautua.

Inkala kertoi hieman hämmästyneensä voimakkaita reaktioitamme – erityisesti kokoelman kantta kohtaan – mutta vakuutti olevansa kiitollinen palautteesta. Omasta mielestään hän ei ole ”hankala”. Hän kävi kokoelman läpi ja selitti intentioitaan. Hän myös luki yhden runoistaan ääneen, jolloin se saikin aivan uusia merkityksiä.

Kukin meistä varmasti suhtautui runoilijan taiteeseen omalla tavallaan, mutta joukossamme vallitsi suuri yksimielisyys ainakin siitä, että Inkala teki ihailtavan rohkeasti ja että tilanne jännitteistään huolimatta oli ainutlaatuinen ja ikimuistoinen.

Inkala kertoi, että kokoelman nimi Kesto avoin oli ollut hänellä mielessään vuosikaudet, hän oli sen joskus napannut teatterilipusta.

Me valitsimme saman nimen kunnianosoituksena runoilija Jouni Inkalan rohkeudelle, symbolina kurssimme tärkeälle hetkelle ja myös sen merkityksen vuoksi: Tämän projektin kesto todellakin on avoin, mutta sivusto pysyy joka tapauksessa kestoavoimena, hienon kulttuurisyksyn 2013 tuotoksena.

Tervetuloa hyvään seuraan!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s