Musiikki

Poptähti meni puolukkaan

Image

PMMP tekee uransa päättämisestä suurta performanssia. Lavoilta kannattaa lähteä suureellisesti, mutta uskooko vielä joku, että yhtye aikoo oikeasti lopettaa? Samaan aikaan Jonna Tervomaa ja Jenni Vartiainen tekevät näyttävää paluuta.

Jonna Tervomaa on ottanut musiikkibisneksestä lomaa viitisen vuotta, Jenni Vartiainen kaksi. Nopeasyklisessä musiikkimaailmassa kahden vuoden hiljaisuus on tosiaan jo ”pitkä tauko”, jolta voi komeasti palata, viisi vuotta lähes ikuisuuteen verrattava hiljaisuus. Molemmilta ilmestyi syksyllä uusi levy.

Mitä tauoilla sitten tapahtui? Tervomaa sai lapsen ja hiippaili kotona, mitä hänen ikäisensä naiset monesti tekevät. Hapuiluistaan hän on kertonut mediassa niin, että rivien väleistä on voinut lukea vakavampaakin itsetutkiskelua. ”Paletti oli sekaisin”, hän sanoi Ilta-Sanomille (31.8.). MeNaisille Tervomaa kertoi ”kyllästyneensä itseensä” (29.8.).

Vartiaisen vapaasta on tähän mennessä selvinnyt se, että hän matkusti Lofooteille, ”oli erakkona ja vietti normaalia elämää” (HS 13.9.), inspiroitui shamanismista sekä valmistui laulunopettajaksi. Toisin kuin Tervomaa, Vartiainen ei yksityiselämästään puhu. Konkreettisin ulkomusiikillinen asia jonka syksyn haastattelurumba hänestä paljasti oli se, että hän ehti poimimaan mustikoita ja puolukoita. Muuten haastattelut ovat täyttyneet ennalta opetellun oloisesta musiikkipuheesta ja kysymysten väistelystä. Lokakuun Image omistaa kokonaisen aukeaman Vartiaisen lausahduksille, vaikkei hän sano mitään erityistä.

Vetäytymisen motiivit ovat tietysti sekä Tervomaalla että Vartiaisella yhtä päteviä. Jos ei ole mitään sanottavaa, on parempi levätä ja tehdä muuta. Puuduttavinta artistien lähdöissä ja paluissa on se umpitylsä journalismi jota ne tuottavat. Se on mielikuvituksetonta ja kaavamaista. Jutuissa käydään läpi samat tapahtumat; muusikon menestys, tylsistyminen, pysähtyminen ja lopulta tauolla löytynyt valaistuminen.

Miksei yksikään toimittaja mennyt hermoilemaan Tervomaan kanssa ensimmäisen paluukeikan takahuoneeseen? Vain Jari Sarasvuo pisti Vartiaisen puhumaan synnytyslaulua käsittelevästä lopputyöstään, vaikka tuloksena tosin olikin vaivaannuttava haastattelu (Sarasvuo 28.9.). Toimittajien kiinnostus herää samanlaisena ja samaan aikaan juuri ennen kuin levy tulee myyntiin. Kuka kertoisi mitä sitä ennen tapahtui?

Kuva: Warner Music

Jätä kommentti